Onbespoten fruit: gezond voor u en uw kinderen

 

Al het fruit van fruitkwekerij Wiering is gegarandeerd onbespoten! Elders komt het soms voor dat fruit verkocht wordt als zijnde onbespoten, maar dat er in werkelijkheid toch gespoten wordt, "omdat mensen besodemieterd willen worden" (uitspraak van een niet nader te noemen pruimenverkoper anno 2012). Bij ons wordt niemand besodemieterd, en bij ons kunt u er 100% van op aan dat ons fruit daadwerkelijk onbespoten is! Zie ook ons gewasbeschermingsplan. En hier het daadwerkelijke bewijs dat er bij de eerste en tot nu toe enige controle door de voedsel- en warenautoriteit geen pesticiden zijn aangetroffen: Analyserapport uit 2013 waaruit blijkt dat er geen pesticiden zijn aangetroffen.


Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen grofweg worden ingedeeld in twee drie, namelijk 1. bestrijdingsmiddelen gericht tegen planten en 2. bestrijdingsmiddelen gericht tegen schadelijke insecten en 3. bestrijdingsmiddelen gericht tegen schimmels.

 

1. bestrijdingsmiddelen gericht tegen planten (vuil, gras)

Collega-fruitkwekers in Nederland spuiten bijna altijd een paar maal per jaar alles (zowel gras als vuil) dood onder de boompjes. Dit veroorzaakt de zwarte banen onder boompjes die u bijna altijd ziet bij Nederlandse collega-fruittelers. U krijgt er niet alleen vieze schoenen van, maar het kost ook veel bestrijdingsmiddelen. In landen buiten Nederland wordt er veel minder gebruik gemaakt van zwarte banen onder de fruitbomen. De vermeende voordelen van zwarte banen tussen het fruit zitten dan ook hoofdzakelijk tussen de oren. Bij fruitkwekerij Wiering wordt alles, ook onder de boompjes, regelmatig gemaaid. Dit is iets extra werk maar voorkomt dat bestrijdingsmiddelen gebruikt moeten worden. Op onze fruitkwekerij wordt alleen incidenteel met de rugspuit zeer gericht gespoten direct op vuilplanten zelf (met een mengsel van MCPA en MCPP), zonder dat andere gewassen geraakt worden.
Hier een Zembla-ducumentaire over glyfosaat, het middel dat collega-fruitkwekers nog wel eens gebruiken om zwarte banen onder de boompjes te creŽren. Kijk en huiver over o.a. de stapelingseffecten van glyfosaat, misvormde dieren en kanker: https://www.documentairenet.nl/review/zembla-glyfosaat-omstreden-gif/

Glyfosaat blijft een goed middel om gras en vuilplanten dood te spuiten rond de schuur, zoals het gras tussen twee betonplaten, waarvoor het zeer gericht en uiteraard sporadisch wordt ingezet. Fruitkwekerij Wiering gebruikt glyfosaat echter gegarandeerd nooit in de buurt van de fruitbomen! Het fruit van fruitkwekerij Wiering kan dan ook nooit sporen van glyfosaat bevatten!

2. bestrijdingsmiddelen gericht tegen schadelijke insecten en 3. schimmels

Collega-fruitkwekers hebben de gewoonte om voor kersen tussen de twee en vijf maal per seizoen te spuiten tegen schadelijke insecten, en soms ook nog tegen schimmels. Hetzelfde gebeurt bij pruimen. Deze bestrijdingsmiddelen tegen insecten en schimmels kunnen gevaarlijk zijn voor mens en dier. En deze bestrijdingsmiddelen worden niet gespoten op de grond, maar op de bomen en daarmee op het fruit zelf, hetgeen extra risico's inhoudt. Op deze manier kan de opbrengst per hectare extra groot worden omdat er minder vruchten verloren gaan door het ongedierte en door schimmel. Bij fruitkwekerij Wiering vinden wij de kwaliteit echter belangrijker dan de kwantiteit, en daarom wordt er absoluut niet gespoten met dit soort bestrijdingsmiddelen!

 

Op de website https://eten-en-drinken.infonu.nl/diversen/58487-fruit-is-niet-altijd-gezond.html staat het artikel "Fruit is niet altijd gezond":

"Fruit wordt bespoten met bestrijdingsmiddelen, het is daarom erg belangrijk om uw appeltje of kersen van te voren goed te wassen voordat u ze opeet. Ook druiven staan er om bekend dat ze erg veel bestrijdingsmiddelen kunnen bevatten. Als u vaak bespoten fruit eet zonder ze te wassen, loopt u risico om op den duur gezondheidsklachten te ontwikkelen. Ook voor jonge kinderen in de groei kan dit schadelijk zijn. In sommige gevallen kunnen bestrijdingsmiddelen door de schil heen dringen en in het vruchtvlees terecht komen, dit is een klein percentage en is wettelijk toegestaan in Europa. Het beste kunt u biologisch geteeld fruit eten, hier worden geen bestrijdingsmiddelen bij gebruikt. U en uw kinderen lopen dan geen enkel risico om schadelijk gif binnen te krijgen."

 

Op de website https://www.gelderlander.nl/voorpagina/11240246/Zorgen-over-gif-in-veel-groente-en-fruit.ece staat het artikel "Zorgen over gif in veel groente en fruit":

"DEN HAAG - Een groep internationale milieuorganisaties luidt de noodklok over het grote aantal chemische bestrijdingsmiddelen in veel gegeten groenten en fruit. Sla, tomaten, komkommers en appels bevatten de meeste schadelijke stoffen die de hormoonhuishouding van mensen ontregelen. Dat blijkt uit een analyse van Pesticide Action Network (PAN), op basis van gegevens van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Vervuild Uit dat onderzoek blijkt dat ons dagelijks eten is vervuild met resten van meer dan dertig verschillende pesticiden die een negatief effect hebben op onze gezondheid. Consumenten zouden meer last hebben van chronische ziektes, minder vruchtbaar zijn en vaker obesitas of diabetes krijgen. PAN noemt de uitkomsten 'alarmerend' en waarschuwt voor productie van steeds meer gevaarlijke mengsels vol zogeheten hormoonverstorende pesticiden. De milieuorganisatie pleit voor aangescherpte Europese regelgeving en uitgebreid onderzoek naar het effect van deze middelen als ze in zeer lage hoeveelheden voorkomen in groenten en fruit. Het aantal verschillende hormoonverstorende middelen in het eten is niet zo relevant, benadrukt Jeroen van der Sluijs, docent Nieuwe Risico's aan de Universiteit Utrecht. "Het gaat om de hoeveelheid. De grote vraag is nu of een lage dosis hormoonverstorende stoffen ook schadelijk is voor de mens." Kleine hoeveelheden Van der Sluijs benadrukt dat toxicologen er lange tijd vanuit zijn gegaan dat kleine hoeveelheden van een schadelijke stof iemands gezondheid niet beÔnvloeden. "Uit onderzoek blijkt al dat kankerverwekkende stoffen ook in lage dosis schadelijk zijn", zegt de onderzoeker. "Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dit ook geldt voor hormoonverstorende stoffen." De borstontwikkeling bij meisjes begint in vergelijking met 1990 twee jaar eerder en mannen zijn in die periode veel minder vruchtbaar geworden. "Het zou daarom goed zijn om aparte eisen te stellen aan pesticiden die de hormoonhuishouding ontregelen." Biologisch PAN adviseert mensen om biologisch eten te kopen waar geen chemische bestrijdingsmiddelen op zijn gespoten. "Dat helpt zeker", zegt Van der Sluijs. "Maar iedereen moet zich er goed van bewust zijn dat deze hormoonverstorende stoffen niet alleen in voedsel voorkomen." Als voorbeeld noemt hij brandvertragende stoffen die in elektrische apparaten en meubels worden gebruikt of thermische inkt op sommige kassabonnen. "De verrassing was dat deze stoffen ook via de huid worden opgenomen."

 

Wij adviseren dan ook om bij voorkeur gegarandeerd onbespoten fruit te eten, fruit van fruitkwekerij Wiering!

 

 

 

 

Nadelen van onbespoten fruit

Kersenvlieg

Collega kersenkwekers hebben soms last van de kersenvlieg. Wij hebben hier echter nog nooit last van gehad! Onze soorten kersen zijn er minder gevoelig voor. De vroege soorten kersen zijn sowieso niet gevoelig voor de kersenvlieg. Als je kersen onder folie teelt, dan barsten ze minder snel en kan je de kersen veel langer laten hangen. Hierdoor groeien de kersen ook groter, maar de smaak wordt niet beter. Een groot nadeel van de kersen langer laten hangen is de noodzaak de kersen 2 tot 5 maal te bespuiten met gewasbeschermingsmiddelen. Bij fruitkwekerij Wiering zijn alle kersen al geplukt voordat de kersenvlieg en zijn larfjes een kans krijgen. Uiteraard is door de vroegere pluk de opbrengst lager, maar er hoeft daarom niet gespoten te worden.

 

Pruimenmot

Bij de pruimen kan het voorkomen dat een vliegje zijn eitjes deponeert op een pruim, waarna een larfje zich nestelt in de pruim bij de pit. Dit is te voorkomen door enkele keren met bestrijdingsmiddelen te spuiten tegen de vliegjes. Omdat wij niet spuiten, is het helaas niet uit te sluiten dat u bij sommige van onze pruimen een larfje aantreft bij de pit. Op twee manieren kunt u voorkomen dat u een larfje in uw mond krijgt:

1. Alle aangetaste pruimen bevatten altijd een (zeer kleine) beschadiging waar het larfje naar binnen gekomen is. Ook zijn het vaak de pruimen die als eerste rijp zijn. Als de pruim geheel onbeschadigd is, bevat hij geen pruimenmot.

2. Bij het eten van de pruim kan er voor gekozen worden om de pruim in tweeŽn te breken zodat u direct zicht heeft op de pit, zodat u ook een eventueel larfje kunt herkennen. Al honderden jaren lang worden op deze wijze pruimen gegeten.

Mocht er toch per ongeluk een larfje in uw mond belanden: u proeft er weinig van; het larfje gaat onmiddellijk dood in uw maag en het larfje is geheel onschadelijk.

Mocht het idee van een larfje in uw pruim u toch niet aanstaan, en wilt u nagenoeg zeker zijn dat u geen larfje aantreft, dan verwijzen wij u graag alsnog door naar de steriel gespoten pruimentuinen van de concurrentie.

Helaas hebben wij in het jaar 2018 veel last gehad van motjes in de pruimen.

 

Bladluis

De bladluizen voeden zich op de bladeren. Ze houden van zo jong mogelijke bladeren. Deze bladeren zitten op het eind van de takken. Daar ziet men dan ook de typisch in elkaar gekrulde bobbelige blaadjes met aan de binnenkant van het blad de bladluizen. Alleen het allereerste jaar van de aanplant (er zaten toen uiteraard nog geen kersen aan de bomen) hebben wij de kersenboompjes anderhalve maal moeten spuiten tegen bladluis om te voorkomen dat een deel van de boompjes dood zou gaan. Daarna is er in onze fruittuin een natuurlijk evenwicht ontstaan tussen enerzijds de bladluizen en anderzijds de lieveheersbeestjes en roofmijten die jagen op de bladluizen. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om de fruittuin steriel te spuiten met bestrijdingsmiddelen zodat er in het geheel geen bladluis meer is, maar dan moet men ook regelmatig blijven spuiten omdat de natuurlijke vijanden (lieveheersbeestjes en roofmijten) ook afwezig zijn. In onze fruittuin zit nog steeds bladluis (met name in de kersen), maar wij hebben hier in het geheel geen last meer van.

 

Beginpagina