Onze kersensoorten

 

In december 2004 zijn al onze kersenbomen aangeplant. Wij hebben uitsluitend de lekkerste zoete kersen aangeplant, 8 topsoorten die op dit moment op de markt zijn, in volgorde van rijpheid. De term "kersenweek" komt uit de literatuur en kan soms verwarrend zijn aangezien de suggestie wordt gewekt dat het gaat om weken van 7 dagen, terwijl in werkelijkheid de "weken" veel dichter op elkaar zitten.

 

1. Merchant

Aantal bomen: 129 (1,75 rij), rijpt tamelijk vroeg (3de/4de kersenweek). Ontstaan op het John Innes Institute te Norwich (Engeland) uit een vrije bestuiving van het ras 'Merton Glory'. Ge´ntroduceerd in 1980. Tamelijk grote tot grote donker gekleurde kersen. Zeer productief; neigt soms tot overproductie waarbij de vruchtgrootte dan achter blijft. Goede smaak met tamelijk stevig vruchtvlees. Weinig gevoelig voor barsten door regen. De bomen groeien middelsterk met vrij brede kroon met horizontale takstand. Zie ook https://www.johan-nicolai.com/nl/fruit/kersen/merchant

 

2. Vanda

Aantal bomen: 74 (1 rij), rijpt middentijds (4de kersenweek). Grote enigszins gevlekte helder- tot donkerrode vruchten. Zeer goede smaak. Zie ook https://www.johan-nicolai.com/nl/fruit/soorten-kersen/vanda

 

3. Oktavia

Aantal bomen: 148 (2 rijen), rijpt middentijds tot tamelijk laat (6e kersenweek). Tamelijk grote tot grote mooie glanzende donkere vruchten. Zeer goede smaak. Tamelijk gevoelig voor barsten.

 

4. Kordia

Aantal bomen: 148 (2 rijen), rijpt tamelijk laat (6de/7de kersenweek). Grote hartvormige diep donkerrode vruchten met een goede bewaarbaarheid, 2 tot 3 weken in een koelcel of 6 tot 8 weken onder CA-bewaring, en een zeer goede aromatische smaak. Voorheen ook bekend als 'Techlo' en 'Techlo II' en 'Techlovicka II''. In de Verenigde Staten op de markt onder de merknaam 'Attika' «. Dit ras werd omstreeks 1963 als toevalszaailing gevonden in de buurt van Techlovice, dat ligt in de huidige Tsjechische Republiek. Ge´ntroduceerd in 1981. Het ras rijpt tamelijk laat tot laat: in de 6-de tot 7-de kersenweek. 'Kordia' geeft grote tot zeer grote hartvormige bruinrode glanzende vruchten met een goede bewaarbaarheid: 2 tot 3 weken in een koelcel, of 6 tot 8 weken bij CA-bewaring. Lange steel. Het stevige zeer vlezige vruchtvlees heeft een zeer goede aromatische smaak. Weinig gevoelig voor barsten door regen. De boom groeit tamelijk sterk en vertakt gemakkelijk, met horizontaal ingeplante takken. De productiviteit is hoog en treedt al op jonge leeftijd in. De bloeitijd valt middentijds tot tamelijk laat. Ondanks dat de bloesems dus niet heel vroeg bloeien, zijn deze wel erg nachtvorstgevoelig. Hierdoor is de oogstzekerheid van 'Kordia' minder in vergelijking tot de meeste andere moderne rassen. Het betreft ÚÚn van de beste rassen van dit moment. Zie ook https://www.johan-nicolai.com/nl/fruit/kersen/kordia

 

5. Lapins

Aantal bomen: 148 (2 rijen), rijpt tamelijk laat (6de/7de kersenweek). Het is een zelfbestuiver en daarom geplaatst aan de randen van ons kersenperceel. Heeft een grote, donkerrode vrucht, mooi glanzend met goede smaak, zeer sappig en zoet. Zie ook https://www.johan-nicolai.com/nl/fruit/kersen/lapins

 

6. Karina

Aantal bomen: 148 (2 rijen), rijpt laat (7de kersenweek). Zeer productief ras met grote roodbruine vruchten met tamelijk lange vruchtsteel.

Ook bekend als 'Karesova' en '57/5'. Dit ras ontstond aan het Obstbauversuchsanhalt in Jork (Duitsland) uit een kruising van 'Schneiders Spńte Knorpelkirsche' met 'Rube'. Ge´ntroduceerd in 1993. Uit precies dezelfde kruising op hetzelfde proefstation werden reeds eerder de bekende rassen 'Oktavia', 'Viola' en 'Regina' ge´ntroduceerd. Het ras rijpt in de 7-de kersenweek. De zeer grote glanzende vruchten zijn roodbruin van kleur en hebben een vrij lange steel. Als de vruchten rijp zijn, laat de steel gemakkelijk los van de boom. Het vrij stevige vruchtvlees heeft een goede frisse aromatische smaak. Karina smaakt ook als de kersen er nog licht uit zien. Niet erg gevoelig voor barsten door regen. Alhoewel de smaak van 'Karina' goed is, wordt deze overschaduwd door de uitermate goed smakende 'Regina' die ongeveer gelijktijdig rijpt. De boom draagt al op jonge leeftijd en de productie is zeer hoog. 'Karina' behoort tot de meest productieve rassen. Het is een sterke groeier met goed vertakt licht zijhout. Zie ook https://www.johan-nicolai.com/nl/fruit/kersen/karina

 

7. Regina

Aantal bomen: 296 (4 rijen!), rijpt zeer laat (7de/8ste kersenweek). Grote tot zeer grote diep donkerrode vruchten met lange vruchtsteel. Goede smaak. Stelt hoge eisen aan een goede bestuiving en kan dan zeer productief zijn. Dit ras ontstond aan het Obstbauversuchsanhalt in Jork (Duitsland) uit een kruising van 'Schneiders Spńte Knorpelkirsche' met 'Rube'. In 1981 ge´ntroduceerd. Uit precies dezelfde kruising op hetzelfde proefstation werden reeds eerder de rassen 'Oktavia' en 'Viola' ge´ntroduceerd en zou later ook nog 'Karina' worden ge´ntroduceerd. Dit ras rijpt zeer laat: pas in de 8-ste kersenweek. De grote tot zeer grote vruchten zijn roodbruin van kleur en hebben een lange steel. Het zeer stevige vruchtvlees heeft een zeer goede zoete smaak, licht zuur, met veel aroma. Niet erg gevoelig voor barsten door regen. 'Regina' is een vrij sterke groeier met horizontale tot hangende takken en veel zijhout. 'Regina' wordt gezien als ÚÚn van de beste rassen van dit moment. Zie ook https://www.johan-nicolai.com/nl/fruit/kersen/regina

 

Onderstammen

Alle kersenbomen staan altijd op een onderstam. De onderstam behoort "zwak" te zijn zodat er minder groei van takken is en meer groei van kersen. Al onze kersenbomen staan op onderstam Colt. Kersenbomen op onderstam Colt gaan (nagenoeg) nooit dood.

 

Beginpagina