Onze kersensoorten

 

In december 2004 zijn al onze kersenbomen aangeplant. Wij hebben uitsluitend de lekkerste zoete kersen aangeplant, 8 topsoorten die op dit moment op de markt zijn, in volgorde van rijpheid. De term "kersenweek" komt uit de literatuur en kan soms verwarrend zijn aangezien de suggestie wordt gewekt dat het gaat om weken van 7 dagen, terwijl in werkelijkheid de "weken" veel dichter op elkaar zitten.

 

1. Burlat

Aantal bomen: 17 (0,25 rij), rijpt vroeg (2de/3de kersenweek). Het betreft de allereerste goed eetbare kers. De kers is wel lekker maar de onderstaande latere soorten zijn nog lekkerder. Burlat wordt ook wel 'Bigarreau Burlat' of 'Bigarreau HÔtif Burlat' genoemd. Burlat heeft tamelijk grote donkerrode vruchten met tamelijk zacht vruchtvlees. Alhoewel het ras tot de moderne rassen wordt gerekend, werd dit ras reeds in de dertiger jaren van de vorige eeuw als toevalszaailing gevonden door de heer Burlat, wonende te Pierre Benite in het Rh˘nedal (Zuid-Frankrijk). Het ras heeft een vaste plaats in het moderne assortiment weten te verwerven omdat deze op dit moment wordt gezien als het beste vroegrijpende kersenras: het ras rijpt namelijk in de 2-de (tot 3-de) kersenweek. Omdat er voor de eerste kersenweek nog steeds geen goede commerciŰel bruikbare rassen beschikbaar zijn, luidt 'Burlat' derhalve het kersenseizoen in. 'Burlat' rijpt ongeveer gelijk met het oude ras 'Early Rivers' ('Vroege Duitse'). De vruchten zijn tamelijk groot en donkerrood van kleur en hangen aan korte stelen. De vruchten barsten vrij gemakkelijk na regen. Het tamelijk zachte sappige vruchtvlees heeft een goede smaak. De vruchten smaken ook al goed vlak voordat ze door en door rijp zijn. Daarmee wijkt 'Burlat' af van de ouderwetse en gelijktijdig rijpende 'Early Rivers' ('Vroege Duitse') die pas goed op smaak is indien deze door en door rijp is. Bovendien zijn de vruchten van 'Burlat' duidelijk groter dan die van de 'Early Rivers'. De bomen van 'Burlat' dragen redelijk tot goed, hebben een sterke stijle groeiwijze en vormen gemakkelijk zijhout. Ondanks de sterke groei hebben de bomen toch een vroeg intredende productie. Zie ook http://www.johan-nicolai.com/nl/fruit/kersen/bigarreau-burlat

 

2. Merchant

Aantal bomen: 129 (1,75 rij), rijpt tamelijk vroeg (3de/4de kersenweek). Ontstaan op het John Innes Institute te Norwich (Engeland) uit een vrije bestuiving van het ras 'Merton Glory'. Ge´ntroduceerd in 1980. Tamelijk grote tot grote donker gekleurde kersen. Zeer productief; neigt soms tot overproductie waarbij de vruchtgrootte dan achter blijft. Goede smaak met tamelijk stevig vruchtvlees. Weinig gevoelig voor barsten door regen. De bomen groeien middelsterk met vrij brede kroon met horizontale takstand. Zie ook http://www.johan-nicolai.com/nl/fruit/kersen/merchant

 

3. Vanda

Aantal bomen: 74 (1 rij), rijpt middentijds (4de kersenweek). Grote enigszins gevlekte helder- tot donkerrode vruchten. Zeer goede smaak. Zie ook http://www.johan-nicolai.com/nl/fruit/soorten-kersen/vanda

 

4. Oktavia

Aantal bomen: 148 (2 rijen), rijpt middentijds tot tamelijk laat (6e kersenweek). Tamelijk grote tot grote mooie glanzende donkere vruchten. Zeer goede smaak. Tamelijk gevoelig voor barsten.

 

5. Kordia

Aantal bomen: 148 (2 rijen), rijpt tamelijk laat (6de/7de kersenweek). Grote hartvormige diep donkerrode vruchten met een goede bewaarbaarheid, 2 tot 3 weken in een koelcel of 6 tot 8 weken onder CA-bewaring, en een zeer goede aromatische smaak. Voorheen ook bekend als 'Techlo' en 'Techlo II' en 'Techlovicka II''. In de Verenigde Staten op de markt onder de merknaam 'Attika' «. Dit ras werd omstreeks 1963 als toevalszaailing gevonden in de buurt van Techlovice, dat ligt in de huidige Tsjechische Republiek. Ge´ntroduceerd in 1981. Het ras rijpt tamelijk laat tot laat: in de 6-de tot 7-de kersenweek. 'Kordia' geeft grote tot zeer grote hartvormige bruinrode glanzende vruchten met een goede bewaarbaarheid: 2 tot 3 weken in een koelcel, of 6 tot 8 weken bij CA-bewaring. Lange steel. Het stevige zeer vlezige vruchtvlees heeft een zeer goede aromatische smaak. Weinig gevoelig voor barsten door regen. De boom groeit tamelijk sterk en vertakt gemakkelijk, met horizontaal ingeplante takken. De productiviteit is hoog en treedt al op jonge leeftijd in. De bloeitijd valt middentijds tot tamelijk laat. Ondanks dat de bloesems dus niet heel vroeg bloeien, zijn deze wel erg nachtvorstgevoelig. Hierdoor is de oogstzekerheid van 'Kordia' minder in vergelijking tot de meeste andere moderne rassen. Het betreft ÚÚn van de beste rassen van dit moment. Zie ook http://www.johan-nicolai.com/nl/fruit/kersen/kordia

 

6. Lapins

Aantal bomen: 148 (2 rijen), rijpt tamelijk laat (6de/7de kersenweek). Het is een zelfbestuiver en daarom geplaatst aan de randen van ons kersenperceel. Heeft een grote, donkerrode vrucht, mooi glanzend met goede smaak, zeer sappig en zoet. Zie ook http://www.johan-nicolai.com/nl/fruit/kersen/lapins

 

7. Karina

Aantal bomen: 148 (2 rijen), rijpt laat (7de kersenweek). Zeer productief ras met grote roodbruine vruchten met tamelijk lange vruchtsteel.

Ook bekend als 'Karesova' en '57/5'. Dit ras ontstond aan het Obstbauversuchsanhalt in Jork (Duitsland) uit een kruising van 'Schneiders Spńte Knorpelkirsche' met 'Rube'. Ge´ntroduceerd in 1993. Uit precies dezelfde kruising op hetzelfde proefstation werden reeds eerder de bekende rassen 'Oktavia', 'Viola' en 'Regina' ge´ntroduceerd. Het ras rijpt in de 7-de kersenweek. De zeer grote glanzende vruchten zijn roodbruin van kleur en hebben een vrij lange steel. Als de vruchten rijp zijn, laat de steel gemakkelijk los van de boom. Het vrij stevige vruchtvlees heeft een goede frisse aromatische smaak. Karina smaakt ook als de kersen er nog licht uit zien. Niet erg gevoelig voor barsten door regen. Alhoewel de smaak van 'Karina' goed is, wordt deze overschaduwd door de uitermate goed smakende 'Regina' die ongeveer gelijktijdig rijpt. De boom draagt al op jonge leeftijd en de productie is zeer hoog. 'Karina' behoort tot de meest productieve rassen. Het is een sterke groeier met goed vertakt licht zijhout. Zie ook http://www.johan-nicolai.com/nl/fruit/kersen/karina

 

8. Regina

Aantal bomen: 296 (4 rijen!), rijpt zeer laat (7de/8ste kersenweek). Grote tot zeer grote diep donkerrode vruchten met lange vruchtsteel. Goede smaak. Stelt hoge eisen aan een goede bestuiving en kan dan zeer productief zijn. Dit ras ontstond aan het Obstbauversuchsanhalt in Jork (Duitsland) uit een kruising van 'Schneiders Spńte Knorpelkirsche' met 'Rube'. In 1981 ge´ntroduceerd. Uit precies dezelfde kruising op hetzelfde proefstation werden reeds eerder de rassen 'Oktavia' en 'Viola' ge´ntroduceerd en zou later ook nog 'Karina' worden ge´ntroduceerd. Dit ras rijpt zeer laat: pas in de 8-ste kersenweek. De grote tot zeer grote vruchten zijn roodbruin van kleur en hebben een lange steel. Het zeer stevige vruchtvlees heeft een zeer goede zoete smaak, licht zuur, met veel aroma. Niet erg gevoelig voor barsten door regen. 'Regina' is een vrij sterke groeier met horizontale tot hangende takken en veel zijhout. 'Regina' wordt gezien als ÚÚn van de beste rassen van dit moment. Zie ook http://www.johan-nicolai.com/nl/fruit/kersen/regina

 

Onderstammen

Alle kersenbomen staan altijd op een onderstam. De onderstam behoort "zwak" te zijn zodat er minder groei van takken is en meer groei van kersen. Al onze kersenbomen staan op onderstam Colt. Hiervoor is gekozen na studiebezoeken aan verschillende kersentuinen in de omgeving. In plaats van Colt is bij enkele kersentuinen in de buurt ook gebruik gemaakt van de zwakkere onderstam Gisela 5 met de hoop dat dit minder hout en meer vruchten op zou leveren. In de praktijk blijkt dat van de kersenbomen op onderstam Gisela 5 er ieder jaar weer een groot aantal dood gaan, waarna ze vervangen moeten worden. Kersenbomen op onderstam Colt gaan (nagenoeg) nooit dood. Van de vermeende snellere en hogere kersenproductie op onderstam Gisela 5 komt in de praktijk weinig terecht.

 

 

Beginpagina